Nyhetsbrev  

Mars 2005

Kjære venner!  

De siste månedene har ikke vært de beste for oss.  Den 2.desember fikk både Marianne og meg beskjed om at fedrene våre var lagt inn på sykehus.  Vi dro derfor hjem begge to – Marianne til Sveits og Jonny til Norge.  Etter kort tid døde Mariannes far, og hun kom tilbake til Kenya helt i slutten av desember.  Jonny dro tilbake til Kenya 22.desember for å feire julen sammen med barna, men måtte nyttårsdag dra tilbake til Norge igjen.  Den 21.januar døde far til Jonny og ble gravlagt 28.januar.  Og halvannen uke senere kom Jonny tilbake til Kenya igjen.  Det sier seg selv at mye arbeid måtte legges til side – og mye tas igjen.  Det blir på mange måter en ny situasjon for oss.  Plutselig er 50 % av foreldrene våre borte!  Andre nære slektninger har også gått bort i løpet av det siste året både for  Marianne og Jonny.  Vi har begge følt oss slitne.  Men i midten av mars fikk vi 3-4 dager sammen i Mombasa.  Dette trengte vi!  La oss også få nevne at i begravelsen til Jonnys far ble det tatt opp en gave til Maisha Memas arbeid i Nairobi.  Det kom inn over 14.000 kroner!  Vi takker alle som bidro til dette fantastiske resultatet!

Bildet over er tatt i minnesamværet etter begravelsen til far til Jonny, og viser gode venner av Jonny.  Vi ser fra venstre Birgitte Pedersen som har vært i Kenya to ganger for å blant annet å besøke sitt fadderbarn Sharon Khasandi, deretter Magnus Arne Klepp, eldstebror i Klepp Frikirke, Rune Underhaug, forloveren til Jonny i bryllupet i Sveits år 2000, og helt til høyre Ingeborg Håland, som har vært en god støttespiller gjennom mange år.  Halvannen måned etter at Magnus Arne var i begravelsen til far til Jonny måtte han selv følge sin eldste sønn Marcus (15) til graven etter en motorsykkelulykke.  Ingen som ikke har opplevd dette selv kan selvsagt sette seg inn i den bunnløse fortvilelsen det er å miste et barn, men vi vil allikevel få si at vi tenker mye på dere.  Vi oppfordrer til mye omsorg og omtanke fremover!

Og mens vi snakker om omsorg og omtanke, kan vi også fortelle en liten historie fra Kenya.  I løpet av de årene vi har drevet arbeidet i Kenya har det vært en del barn innom programmet som ikke nødvendigvis har stått på de offisielle listene.  Dette gjelder helst ungdom som vi har hatt noe med å gjøre tidligere, og som trenger noe hjelp til skolegang eller yrkesutdannelse.  På den måten har blant annet en gutt fått hjelp til å ta sertifikatet og en jente fått hjelp til å starte en ”frisørsalong” (i slummen).  Én av jentene som vi hjalp gjennom gymnaset, og som vi har hatt sporadisk kontakt med siden, kom for et par måneder siden til oss for å hilse på.  Hun kom allerede mens hun gikk på gymnaset sammen med en mann, og giftet seg på tradisjonell måte (avtale mellom foreldrene men ingen papirer) med ham.  Han hadde en sønn fra før, og de fikk en datter sammen.  De siste månedene har han vært en del syk, og vi oppfordret både henne og datteren hennes til å ta en HIV-test.  Denne viste at datteren var negativ men moren positiv.  Hun var selvsagt helt knust.  Vissheten om at det er mannen hennes som har gitt henne dødsdommen er ikke god å leve med.  Samtidig har hun ikke sagt noe (foreløpig) til mannen om at hun tok testen.  Nå vet hun at med en god diett og medisiner kan leve med HIV-viruset noen år til.  Spørsmålet er nå hva som skjer fremover.  Vi vet ikke per i dag om hun velger å forbli i ekteskapet med vissheten om at mannen hennes også har en ”kone” i Mombasa og har vært utro mot henne hele tiden.  Men vi har tilbudt henne hjelp til å få tatt for eksempel en sekretærutdannelse.  Det er viktig å tenke fremover selv om hun ikke vil leve mange år til – om ikke annet for at hennes datter skal få det bra.  Som nevnt i forrige nyhetsbrev ser vi nå mer og mer hvordan HIV/AIDS griper om seg, også i den nærmere bekjentskapskretsen vår.  Det kan se ut som om Kenya går mot samme utviklingen som Uganda hadde for noen år siden, nemlig en nærmest total utradering av mellomgenerasjonen i en del områder av landet.  Vi bare håper og ber om at vi ikke opplever det samme med noen av barna våre!

 

 

Plakat fra den lokale klinikken i Soweto, som blant annet forteller at minst 2 ut av 10 gravide kvinner i Kenya er HIV-positive...

Noen glimt fra arbeidet:

    ×   Mens vi begge var borte i ca 3 uker i desember, fungerte sosialarbeideren vår, Florence Kibicho, som ansvarshavende.  Dette gikk meget bra.  Hun fikk for øvrig også god hjelp av Pauline Tehel (psykolog) som var på besøk noen uker i desember/ januar.  Pauline er en av Jonnys eldste venner – like fra 9.klasse og klassekamerater på gymnaset.  Det var nok allikevel greit at Jonny kom ned til julefeiringen.  Florence hadde planlagt alt, så det ble bokstavelig talt å komme til dekket bord.  Også denne gangen gikk en geit og breket på gårdsplassen inntil den ble slaktet og tilberedt av de større guttene på julaften.  Vi hadde mye god mat i julen, inkludert én av barnas favoritter; iskrem!  Det er viktig å markere noen festdager i året.  Barna har ikke hatt for mange av disse tidligere i livet…

God gang i svømmebassenget.  Mary Wanjiko (fadder i Strand) i midten foran, Pauline Achieng (fadder i Haugesund) til høyre.

    ×   Vi nevnte i forrige nyhetsbrev at Diana satt Kenya Certificate of Secondary Education (KCSE) – videregående eksamen.  Resultatene hennes ga en snittkarakter på D+ som forventet.  Vi forsøker nå å finne et college for henne.  Ellers kom de nybakte gymnasiastene våre – vi tenker da først og fremst på Jaja og Caro – tilbake etter første semester med ganske bra resultater.  Vi tror det skal gå bra for dem.  Alle de seks kandidatene fra november går nå på videregående skole.

    ×   I desember organiserte Pål Albro en 4-dagers leir for 50 av Soweto-barna våre i Machakos, en by som ligger ca en times kjøretur fra Nairobi.  De overnattet på en skole der, og denne skolen hadde blant annet et svømmebasseng som ble særdeles flittig benyttet.  En annen uvant ting for barna var å få regelmessige måltider disse dagene.  Skolens kjøkkenpersonale ble nemlig stilt til rådighet for oss, og vartet opp med god mat.  Med leker, sport og turer gikk dagene så altfor fort, men barna våre i Soweto hadde fått en kjempeopplevelse.

    ×   Klubbhuset i Soweto har for øvrig i løpet av kort fått besøk av to celebriteter, først gruppen Kayama Afrika i februar og så en ugandisk artist som er FN-ambassadør.  Det er fint å se at barna i Soweto (med besøk fra Doonholm også!) kan få se at artister kommer og opptrer for dem.  Ellers er det jo helst Soweto-barna som opptrer for besøkende.

    ×   Vi satte også stor pris på besøk fra Askøyskolene i februar.  Aud Jorunn Bergsvik fra Florvåg ledet en ”delegasjon” derfra, og de besøkte både familien vår i Doonholm og Klubbhuset i Soweto.

    ×   Når det gjelder byggeprosjektet, har dette enda en gang blitt noe utsatt.  Ric og Jane er på samme måte som oss avhengig av støtte fra enkeltpersoner og menigheter for å kunne være i Kenya.  På grunn av Rics ryggproblemer (og til dels alder – han er 73 år gammel) trenger de en bil med såkalt ’powerstearing’.  Dette koster selvsagt en del, og de har derfor konsentrert seg om å samle inn penger til denne bilen før de kommer.  Den siste tidsangivelsen for ankomst til Kenya er midten av april.  Ric regner med å bruke ca 6 måneder på byggearbeidene.  Vi er nå svært annige på å komme i egne hus!

Så håper vi at flest mulig kommer på de møtene vi skal ha i april!!! Her har dere sjansen til å ta med venner og bekjente for å høre sang og musikk med Fred og Jonny, og informasjon fra arbeidet i Kenya.  Vel møtt!

 

Stavanger / Nairobi, 28. mars 2005

Beste hilsener fra Jonny og Marianne Haldimann Mydland

 

Møteturnéen april 2005:

Gudstjenester i Riska kirke 3.april kl. 19:00, Bekkefaret kirke 10.april kl. 11:00 og Klepp Frikirke samme dag kl. 19:30, Bærum Frikirke 17.april kl. 11:00 og Erdal kirke (Askøy) 24.april kl. 11:00.

Møter i Blåkorssalen (Stavanger) mandag 4.april kl. 19:00, Vardeneset Ungdomsklubb (Stavanger) lørdag 9.april kl. 19:30, Kvinlog bedehus (Kvinesdal) onsdag 13.april kl. 19:00 og Håland bedehus (Randaberg) fredag 29.april kl. 18:00.

Skolebesøk på Askøy (Florvåg, Erdal og Strusshamn skoler) mandag – onsdag 25. til 27. april, der Florvåg Skole har sin Aktivitetsdag tirsdag.

Vi gleder oss!

Tilbake til "På Norsk"

Home

Top of Page