SAFARI

2. - 14. oktober  2008 i Kenya

Avreise fra Sola torsdag morgen 2.oktober, ankomst Nairobi om kvelden samme dag,

avreise Nairobi tirsdag morgen 14.oktober, ankomst Sola samme kveld. 

Maisha Mema (Bedre Liv) Tours & Travels arrangerte vår første safaritur i 2004 (se her), og igjen i 2006.  Disse turene har vært veldig bra!  Vi "reklamerte" med at Kenya er et land fylt med kontraster, hvor du kan finne de fineste turisthotellene, men også den mest fortvilte fattigdom. Deltakerne får dermed en smak av begge de to virkelighetene i Kenya.  I tillegg til safari og badeliv, besøkte deltakerne også Soweto-slummen, der vi arbeider med slumbarn, og familien vår, der vi bor sammen med 22 barn som har bakgrunn fra slummen og gata. 

Oversiktsprogram:

Dag  1:  Mitchell's tefarm og Village Market

Dag  2:  Hell's Gate, Naivasha og Rift Valley

Dag  3:  Gudstjeneste, dyrebarnehjem og Splash!

Dag  4:  Safari – Amboseli – elefanter

Dag  5:  Safari – Tsavo – løver og vannhull

Dag  6:  Whitesand Hotell – Indiske Hav

Dag  7:  Bombululu

Dag  8:  Fort Jesus, Akamba

Dag  9:  Til Nairobi - Brazilian Restaurant

Dag 10: Gudstjeneste, Soweto-slummen og barna i Doonholm familien

Dag 11: Kazuri, Karen Blixen

 

 

Fiona forklarer hvordan den første tebusken på farmen så ut.  John, eldste deltaker på 82 år, til høyre, og Terje Todnem, reiselederen, til venstre.

Dag 1  Mitchell's tefarm og Village Market

Det har etter hvert blitt tradisjon å ta med besøkende på Mitchell’s Kiambethu Tea Farm ca 35 km nordvestover fra Nairobi.  Farmen ble opprettet i rundt første verdenskrig av bestefaren  til nåværende eier, og deltakerne fikk en orientering om både historien til farmen og hvordan te dyrkes i Kenya.  Vi fikk også en guidet tur gjennom en liten skog, med orientering om plante- og dyreliv her.  Og i tillegg til at vi fikk servert te, fikk vi også en kjempegod lunsj i den fine hagen utenfor hovedhuset.  Besøk hos Mitchell's er alltid en vinner!

 

Dag 2  Hell's Gate, Naivasha og Rift Valley

På vei til Hell's Gate stoppet vi ved utsiktspunktet over Rift Valley, verdens største ’rift’ i jordskorpa som strekker seg 6.000 km fra Dødehavet i nord gjennom Rødehavet, Etiopia, Kenya og Tanzania til Malawi og Mozambique i sør.  Storslagent!  Vi så Mount Longonot (2.886 m.o.h.), en fortsatt delvis aktiv vulkan og den brede dalen med mye jordbruk langt nedenfor.  Utrolig utsikt! 

Hell's Gate har fått sitt navn etter de varme kildene i området.  Der er blant annet en stasjon som utvinner jordvarme her.  Vi kjørte inn til Ranger's Post og fikk en guidet tur ned Lower (Ol Njorowa) Gorge - en til sine tider nokså våt opplevelse ettersom en elv renner her og ikke alltid gir plass på siden...  Varmt vann renner ned fjellsiden, og naturen her er spektakulær!  Etterpå kjørte vi bort til Naivasha Country Club for en god lunsj, og deretter til Nairobi igjen.  Flott dag! 

Her ble Tomb Raider spilt inn!

 

Jan Georg Lund prøver seg på rokkering...

 

Dag 3  Gudstjeneste, dyrebarnehjem og Splash!

Hele familien vår i Doonholm går på gudstjeneste i Mamlaka Hill Chapel (se her), og vi ønsket selvsagt at deltakerne fra Norge skulle få oppleve afrikansk gudstjeneste på sitt beste (mener nå i alle fall vi!).  Dagen startet derfor tidlig med gudstjeneste kl. 08:00.  Etterpå kjørte vi til Animal Orphanage, der barna våre og gjestene kunne bli bedre kjent med hverandre mens de kikket på dyrene der.  Men etter dette var det tid for Splash!  Dette er et lokalt badeland der vi av og til går - og blant de definitive høydepunktene i året!  I tillegg til bading arrangerte Terje Todnem også noen leker med barna og gjestene.

 

Brenda (tv) og Sheri (th) prater med Evy, mens Richard på bildet til høyre har god oversikt på skuldrene til Einar

 

Dag 4  Safari – Amboseli – elefanter

Så kom de bare labbende, rett foran bilene på vei inn i Amboseli National Park.  Majestetisk, uten en bekymring i livet så det ut til, av og til skulende på de merkelige fremtoningene som hadde dratt fram fotoapparater for å forevige øyeblikket, og vandrende på tørr sjøbunn.  For her er det vann bare i regntiden.  Vi bodde på Ol Tukai Lodge, en flott plass med god utsikt til Mt Kilimanjaro.

Det helt store er selvsagt å fotografere dyr, men en foto-session med en ekte Maasai er heller ikke av veien!

 

Også fra balkongen på rommet i lodgen går det an å se på dyrene som kommer til vannhullet nedenfor!

Dag 5  Safari – Tsavo – løver og vannhull

På vei til Kilaguni Safari Lodge i Tsavo National Park besøkte vi Mzima Springs - et ganske spesielt sted med krokodiller, flodhester og masse fisk!  Vel fremme på Kilaguni Serena Lodge, byr stedet på et utrolig kveldsskue: Mange slags dyr kommer ned til vannhullet som ligger rett nedenfor hotellet.  Et par av gjestene våre satt oppe til langt på natt for å få med seg flest mulig dyr!  På safarituren satte deltakerne stor pris på å se de mange dyrene - inkludert løver, dik dik, flodhester, buffalo, krokodiller, struts og mange andre.

Rangeren forklarer hvordan Mzima Springs ble drikkevannskilde for Mombasa, selv om den ligger uhorvelig langt fra! 

 

 

Denne krabaten satt på en stein langs stien.  Totalt ufarlig - unntatt for fluer og mygg, og veldig fargerik!

 

 

Dag 6  Whitesands Hotell – Indiske Hav!

Whitesands Sarova Beach Hotel, 14 km nord for Mombasa, er et fantastisk hotell rett ved sandstranden.  Siden dette var en "daffedag" etter å ha kjørt fra Kilaguni, benyttet mange av deltakerne anledningen til å boltre seg i Det Indiske Hav.  

 

Neida, Anne-Marit; det er ikke dette som er Whitesands!

 

En av attraksjonene på Bombululu er utstillingen av hvordan de forskjellige stammene bygger husene sine.  Dette var definitivt det mest fargerike!

 

Under ser vi ferdiglagde rullestoler klar for salg.  Og et eksempel på silketrykk. 

Dag 7  Bombululu

Handikapp-prosjektet Bombululu må være noe av det beste som finnes på kysten.  Det sysselsetter ganske mange mennesker som ellers ville hatt liten sjanse til å brødfø seg selv.  De har til og med en skole for barna deres på området. 

Bombululu har også et planteprosjekt.  Noen av deltakerne benyttet anledningen til å få seg noen frø med hjem!

 

Eksempel på hva som er hentet opp av sjøen utenfor Fort Jesus.  Her er blant annet mye kinesisk porselen!

 

 

Dag 8  Fort Jesus, Akamba

Fort Jesus er en plass en bare besøke i Mombasa.  Det har en fascinerende historie, og har flotte utstillinger inne i museumslokalet.  Guidene er som regel meget flinke til å formidle historien, som dermed blir levende.  Etterpå vandret vi rundt i den gamle bydelen i Mombasa, like ved fortet.  Trange gater, fargerike butikker, og masse folk.  

Akamba treskjærersenter sysselsetter ca 300 mennesker.  Det var utrolig å se hvordan treskjærerne arbeider et emne fra en trestokk til de fineste skulpturer.

 

Dag 9  Til Nairobi - Brazilian Restaurant

Så var tiden inne for å ta farvel med Mombasa, og dra til Nairobi igjen.  Det gikk for øvrig veldig raskt å sjekke inn og sette seg på flyet.  Vel framme i Nairobi kunne deltakerne slappe av litt før et kulinarisk høydepunkt på kvelden; den brasilianske restauranten i Panari-senteret.  I motsetning til den mer kjente Carnivore Restaurant, kan en slappe skikkelig av her, ta den tiden en trenger, og nyte et gedigent salatbord - så mye en bare vil, i tillegg til alt det en kan orke av forskjellige typer kjøtt.  Praktfullt!

 

Dag 10  Gudstjeneste, Soweto-slummen og barna i Doonhbolm-familien

Tid for gudstjeneste igjen!  Gudstjenestene i Mamlaka Hill Chapel er som regel både livlige og solide.  Etter gudstjenesten gikk vi ned til byen for å bli orientert om Nairobis historie og severdigheter.  Den lille spaserturen endte opp på Java Restaurant for en god lunsj.

For de fleste av deltakerne var nok høydepunktet på turen besøket i Soweto-slummen, der Maisha Mema driver Klubbhuset.  Deltakerne besøkte fire av hjemmene til barna, og fikk med egne øyne se hvordan folk lever i slummen.  Det er ikke fritt for at en tåre eller to kan trenge seg på når en ser hvor godt vi har det!  Barna i Klubbhuset vartet opp med sang og dans - og akrobatikk!

På sen ettermiddag gikk turen tilbake til Rusam Villa, der deltakerne nå bodde, og videre til barna i Maisha Mema Doonholm-familien, hundre meter unna.  Her bor Marianne og Jonny med for tiden 22 barn, og gjensynet (fra forrige helg) ble også sterkt for mange ettersom de nå så dem der de bor.  Det er en tydelig forskjell mellom barna i Soweto og disse, men slik det jo også være.  Barna i Doonholm-familien er en familie, med Marianne og Jonny som foreldre.   Det ble også en liten forestilling av barna i Doonholm, og etterpå spiste vi middag (klokken 7 om kvelden...) sammen.

På vei inn til Soweto-slummen.

Barna i Klubbhuset synger og danser.

De kunne ikke dy seg, deltakerne fra Norge; de bare måtte prøve skjørtene til koret i Klubbhuset!

 

Akrobatene i aksjon!

Winnie fra Doonholm-familien og Gunhild fra Hommelvik har funnet hverandre.

 

 

Dag 11  Kazuri, Karen Blixen

Kazuri Bead Factory er et prosjekt for enslige mødre.  Her lages perler og andre smykker.  Deltakerne vandret storøyde omkring, og det ble vanskelig å ikke blakke seg i butikken etterpå...  Fantastisk mye fint.  Etterpå kjørte vi bortom Karen Blixen museet, slik at de som ville kunne ta seg en tur inn der.  Det har dessverre etter hvert blitt dyrt, og 80 kroner for å se på noen møbler er i meste laget.  Men den danske forfatteren Karen Blixen bodde altså i Kenya rundt første verdenskrig, og er kjent fra filmen "Out of Africa" som blant annet ble tatt opp her.  Farmen strakte seg for øvrig en gang i tiden helt til Ngong Hills (2.461 m.o.h.), en fjellrygg som sees fra Nairobi.

Kvelden ble tilbrakt hos Maisha Mema familien i Doonholm, og avskjeden med barna var ikke helt lett.  Men så vet vi jo også at barna våre er lette å bli glad i :-)

Helt i begynnelsen av prosessen - leiren rulles.

 

Disse leirklumpene kan brukes til litt av hvert!

 

Deltakerne på turen måtte stå opp tidlig tirsdag morgen for å nå flyet.  Men inntrykkene fortsetter nok å gjøre seg gjeldende i lange tider!

Takk til dere som var med.  Hver og en gjorde turen til en fantastisk opplevelse.  Så håper vi på like snille og greie deltakere på neste tur! J

 

Noen kommentarer etter turen:

Terje Todnem: ”Hei Jonny og Marianne.  En flott tur og fin guiding gjennom opplegg fra dere.  En sa: ”Nå er jeg skikkelig tent for Maisha Mema – og når jeg er tent for noe da slutter det ikke å brenne”.  Flott sagt!  Hils alle barna fra oss alle og si de har gitt oss noe verdifullt med den flotte måten de var på og tok imot oss på!  God bless all!  For gruppen: Terje Todnem”.

Ove Langhelle: ”Takk for fint opplegg på rundturen i Kenya. Hadde en fin kveld i blåkorssalen med et tilbakeblikk – nærtstående inntrykk fra turen.  Flere – både i Blå Kors og ellers – har vist interesse for å være med på neste tur. Så det lover godt”.

Gunhild Lund: ”Tusen takk for deres bidrag til en livsopplevelse J.  Tårene triller av hva hjerte er blitt fylt med ... alle disse vidunderlige ungene!!!!!  Å sette ord på hva en føler etter denne opplevelsen blir helt umulig ... så rørende ... deres fantastiske arbeid ... ungenes livsmot ...  Er så glad pappa tok oss med så vi fikk oppleve alt dette!!!!  Hils alle ungene så mye!!!!”

Anne Marit Naustvik: ”Først og fremst hjertelig takk for sist.  Det var en fantastisk reise for meg både på indre og ytre plan… !!  Har fortsatt ikke landet – og har i sakens anledning fått meg ekstravakt for å spare opp penger til ny reise.  Det blir ikke så lenge til J

Vi får vel legge til at vi ikke akkurat beklager at det er BARNA som virkelig satte spor hos de som var med på turen J.  Det er fint med dyreliv på safari og badeliv i Mombasa, men å se barn få et bokstavelig Bedre Liv må vel for de fleste være høydepunktet av hva som kan oppleves her i verden!

 

 

 

Tilbake til "På Norsk"

Home

Top of Page